Nieuwe minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Nederland heeft een nieuwe minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, nadat Koning Willem-Alexander meer dan zeven maanden na de verkiezingen de nieuwe regering van het land heeft beëdigd. Femke Wiersma komt uit Friesland en is lid van de relatief nieuwe Boeren en Burgers Beweging (BBB) partij. Ze is vastbesloten om “boeren, tuinders, producenten en vissers de waardering en steun te geven die ze verdienen omdat ze zorgen voor het voedsel dat we elke dag eten”.
Een kleine biografie
Femke Viersma znaki.fm/nl/persons/femke-wiersma/ werd geboren op 29 december 1984. Nadat haar ouders een jaar later scheidden, werd ze opgevoed door haar moeder, die worstelde met armoede. Zij en haar voorganger, Piet Adema, die op 4 oktober 2022 werd benoemd tot minister van Landbouw van Nederland, zijn geboren in Friesland, een noordelijke provincie met een eigen cultuur en taal.
Politieke stellingname
Wie zich zorgen maakt dat de Friese taal op zijn retour is, kan zijn hart ophalen bij de overdracht op het ministerie van Landbouw op dinsdag 2 juli, aldus de minister.
Wiersma, die aankwam, en Adema, die achterbleef, hadden verschillende persoonlijke ontmoetingen in het Fries. Wijersma bleek vloeiend Fries te spreken tijdens een interview met een Friese omroep.
Sprekend in het Nederlands tegen andere leden van de pers, zei Wiersma dat zij en haar collega’s “energiek en gepassioneerd het harde werk van hun voorgangers zullen voortzetten om regelingen te ontwikkelen die werken voor het land, zijn boeren, vissers en natuurlijk de natuur”.
Viersma is enthousiast om het ministerie te leiden, een baan die ze omschreef als “goed voelen”, “vol grote uitdagingen” en “niet iets dat elke dag gebeurt”.
Wiersma, die in 2010 de hoofdrol speelde in het tv-programma “Een boer wil een vrouw”, verwees naar de Nederlandse landbouwsector, die in een crisis verkeert nadat de vorige regering strengere maatregelen aankondigde om de vervuiling door stikstof te beheersen, wat leidde tot massale protesten van boeren.
Femke Wiersma vreest dat boeren voor aanzienlijke kosten komen te staan nadat vorige maand het eerste geval van mond- en klauwzeer (MKZ) in bijna vier decennia werd ontdekt op een boerderij in de buurt van Berlijn.
De ziekte kan de veeproductie verwoesten. Een uitbraak in het Verenigd Koninkrijk in 2001 veroorzaakte een crisis in de landbouw en het toerisme die meer dan 15 miljard euro kostte. Autoriteiten slachtten meer dan 6 miljoen dieren in een poging de ziekte uit te roeien.
Reactie van het publiek
In het hele land hingen mensen Nederlandse vlaggen ondersteboven langs de wegen om steun te betuigen aan de boeren die het het hardst nodig hadden. De meeste vlaggen zijn inmiddels neergehaald, wat niet wil zeggen dat Wiersma’s nieuwe topbaan een rozengeur en maneschijn zal zijn.
Toen de verzamelde pers het gebouw verliet, waren ze getuige van een nieuw protest van klimaatactivisten die de snelweg A12 blokkeerden, die parallel loopt aan het Nederlandse ministerie van Landbouw.